Argumentet kjenner vi godt: «Ordet neger kommer av negro, som betyr svart.» Det trenger ikke være ment nedsettende, nei, men ordet blei pensjonert sammen med blant annet mongoloid for lenge siden, og oppfattes diskriminerende av de fleste som blir kalt det.

I Nedre Telemark tingrett har ei kvinne blitt dømt til å betale 10.000 kroner i oppreisning og får to ukers betinga fengsel for hatefulle ytringer. Det mener jeg er en riktig, og viktig dom fordi den viser at det er forskjell på ytringsfrihet og å komme med hatefulle ytringer. Hun brukte n-ordet i kombinasjon med vanlige norske banneord på en hatefull måte, og basert på vitneutsagn virker det tydelig at rasistiske holdninger ligger bak.

Mennesker med ikke-”hvit” hudfarge, innvandrere generelt og muslimer spesielt, opplever diskriminasjon og rasisme i Norge. Det er ikke noe jeg syns eller føler, sånn er det. Spør hvem som helst som ser “annerledes” ut, spiller ingen rolle om personen er født her eller ei, de har garantert opplevd former for rasisme.

For et par uker siden kom det for eksempel en mann bort til bilvinduet til en bekjent som fylte tanken på en bensinstasjon her i Larvik. «Jævla neger!» ropte han gjentatte ganger til den kjekke familiefaren fra Latin-Amerika som har bodd i Norge i årevis. Sjøl er jeg gift med en afro-brasilianer som ofte opplever lettelsens sukk fra folk han møter når de skjønner han er fra festlige Brasil, og ikke er afrikansk innvandrer. Han opplever rasisme i hverdagen, subtilt, gjennom stygge blikk, spaserende som bytter fortau, eller damer som knuger litt ekstra på veska, osv. Men, muligens takket være stor muskelmasse fordelt på to meter i høyden, har han til gode å bli angrepet fysisk eller verbalt.

Å si n-ordet i normal kontekst trenger ikke nødvendigvis bety at du er rasist eller at du med vilje uttrykker deg hatefullt. Det det viser, derimot, er at du av en eller annen grunn insisterer på å bruke et pensjonert ord som oppfattes som diskriminerende. Mangler du kunnskap? Ønsker du å provosere? Eller gir du bare f? Jeg har aldri skjønt hvorfor det er så viktig for noen å holde på retten til å bruke n-ordet fordi «jeg mener det ikke nedsettende» og «neger kommer av negro som betyr svart». Hvorfor ikke bare bruke ordet “svart” da, for svingende? Om det virkelig er så viktig å klassifisere personer etter hudfarge…