Badedrakt, bikini, badebukse, burkini, UV-drakt, shorts, toppløs, rumpa bar. På stranda er alt lov. Eller?

lydia2_grancaDenne sommeren har vi fått nyss om en skole i Tromsø der det svømmes i heldekkende badetøy, og om familien som fikk skjenn fordi femåringen viste fram brystkassa på badeland. Altså, noen unge piker må kle av seg, andre må kle på seg. Er det rart folk er forvirra?

Som frigjort norsk kvinne har jeg privilegiet av å kunne kle meg i alt fra miniatyrbikini til tunikatelt på stranda og dekke til eller flashe puppene, helt uten at det fører til skriverier i riksdekkende media. Jentebarn, derimot? Hvordan de kler seg, eller rettere sagt, hvordan foreldrene kler dem, synser vi om. Det skulle bare mangle.

For vi driver vel ikke å seksualiserer sjuåringer? Dette dreier seg til syvende og sist verken om integrering eller trender og mote. Det handler om kjønn og om seksualisering av små jentebarn. Ikke guttebarn, jentebarn. Er det rart at disse jentungene utvikler et problematisk forhold til kroppen sin om de fra barnsbein tror de må dekke til ikke-eksisterende kroppsdeler? Er det ikke allerede nok press på jentene i dagens samfunn, om ikke foreldrene forteller de at de skal dekke seg til? Sånn sett er burkini og bikinioverdel på puppeløse barn to sider av samme sak. Det er noe med kroppen din, vesle jentebarn, som du skal skjule.

Mi badebuksekledde treårige datter blir stadig referert til som ”han” på stranda. Mulig fordi hun er lang og sterk, trolig fordi hun ”går toppløs”. Kusina mi ble anklaget for pedofili på den karibiske øya Puerto Rico fordi dattera på fem ikke hadde bikinitopp på. På Gran Canaria går flatbrysta tiåringer i strengbikini og overdel. En kollega som var au-pair i USA fikk stygge blikk og irettesettelser da hun lot jentebarna hun passa gå i bar overkropp langs elva.

Er vi i ferd med å bli sånn? Et land der jentebarn med ett ble seksuelle vesener som bør tildekkes? Et land der muslimske gutter kan bade i shorts, mens jentene må dekke til all hud? Jeg synes ikke det er noe særlig greit, jeg.